Eurostat: Τί αγοράζουν οι Έλληνες online;

Eurostat: Τί αγοράζουν οι Έλληνες online;

Η διαδικτυακή αγορά έχει πλέον καθιερωθεί ως αναπόσπαστο μέρος της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση ψηφιοποίησης των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Eurostat σχετικά με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στα νοικοκυριά, η Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση στις ηλεκτρονικές αγορές. Το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγουν το Διαδίκτυο για τις αγορές τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Το 2024, το 77% των χρηστών του Διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε τουλάχιστον μία ηλεκτρονική αγορά το τελευταίο έτος, σε σύγκριση με το 59% το 2014. Στην Ελλάδα, η άνοδος ήταν ακόμη πιο έντονη, καθώς το 78% των χρηστών δήλωσε ότι έκανε αγορές μέσω διαδικτυακών καταστημάτων, ενώ πριν από δέκα χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν το μισό.

Παρόλο που η Ελλάδα πλέον ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από χώρες που πρωτοπορούν στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Δανία, όπου πάνω από το 90% των χρηστών πραγματοποιεί online αγορές. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα, φτάνοντας το 60% ή και λιγότερο.

Προτιμήσεις των Ελλήνων στις διαδικτυακές αγορές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι κατηγορίες προϊόντων που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ηλεκτρονικό εμπόριο παραμένουν σταθερές. Το 2024, η πιο δημοφιλής κατηγορία στις online αγορές ήταν η ένδυση και τα αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένων των υποδημάτων και της αθλητικής ένδυσης, με το 45% των καταναλωτών να έχει αγοράσει τέτοια είδη τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ακολουθούν οι παραγγελίες φαγητού από εστιατόρια, αλυσίδες fast food και υπηρεσίες catering, με το 21% των καταναλωτών να επιλέγουν αυτήν την κατηγορία. Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα αρώματα και τα προϊόντα ευεξίας, που συγκεντρώνουν το 20% των αγοραστών.

Η τέταρτη πιο δημοφιλής κατηγορία, με ποσοστό 19%, αφορά είδη σπιτιού, όπως έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα και προϊόντα για τον κήπο. Άλλες αγαπημένες επιλογές των καταναλωτών είναι ο αθλητικός εξοπλισμός, τα βιβλία, τα περιοδικά και οι εφημερίδες, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως οι βιταμίνες, με 16% για κάθε κατηγορία.


Εκτύπωση   Email