Πώς να Ελέγξεις το Page Speed του Site σου και Γιατί!

Πώς να Ελέγξεις το Page Speed του Site σου και Γιατί!

Το Page Speed ή, αλλιώς, η ταχύτητα του website σου είναι ένας παράγοντας  ο οποίος επηρεάζει την απόδοση της ιστοσελίδας σου στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, επηρεάζει τόσο την κατάταξη του website σου στη σελίδα αποτελεσμάτων της Google, όσο και την εμπειρία περιήγησης που παρέχεται στο χρήστη.

Αλλά τι ακριβώς είναι το page speed; Είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα φορτώνεται το περιεχόμενο της σελίδας σου.

Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να ελέγχεται.

 

'' Η Google έχει υποδείξει το page speed ως μία από τις παραμέτρους που λαμβάνει υπόψη του ο αλγόριθμός της, ώστε να καθορίσει την κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα.''

 

Μια αργή σελίδα έχει ως αποτέλεσμα οι μηχανές αναζήτησης να «διαβάζουν» λιγότερες σελίδες ενός website, λόγω του περιορισμένου χρόνου που διαθέτουν για την ανάγνωση ιστοσελίδων.

Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση του συνόλου των σελίδων τις οποίες η Google διαβάζει και καταχωρεί στη βιβλιοθήκη δεδομένων της και εμφανίζει στα οργανικά αποτελέσματα.

Η Google, έχοντας καταστήσει σαφές ότι δίνει πρωταρχική σημασία στις αναζητήσεις από mobile συσκευές, προέβη σε αλλαγές στον αλγόριθμό της, με στόχο να εντάξει το page speed ως παράγοντα κατάταξης και για τις σελίδες αποτελεσμάτων στις συσκευές αυτές.

Με αλλαγές, όπως το Mobile-First Indexing και με πιο πρόσφατη το Speed Update, το οποίο αξιολογεί τις ιστοσελίδες βάσει της ταχύτητας των mobile σελίδων τους, η Google θα κατατάσσει ψηλότερα στα αποτελέσματά της τις ιστοσελίδες που έχουν ικανοποιητική ταχύτητα απόκρισης στις mobile αναζητήσεις.

Με λίγα λόγια, το να εμφανίζεσαι στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, τόσο σε desktop όσο και σε mobile συσκευές, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς σε βοηθάει να προσελκύσεις περισσότερους πελάτες και σε ισχυροποιεί έναντι των ανταγωνιστών σου.

Page speed και εμπειρία περιήγησης του χρήστη

Η ταχύτητα του website σου είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την εμπειρία του χρήστη. Οι χρήστες δεν πρόκειται να περιμένουν τη σελίδα να φορτώσει, για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους ή κάτι που ψάχνουν.

Κάνοντας τους χρήστες σου να αναμένουν για αρκετή ώρα, το πιο πιθανό είναι να αποχωρήσουν από την ιστοσελίδα σου και να επισκεφθούν τη σελίδα ενός ανταγωνιστή σου.

'' Σύμφωνα με τη Google, εάν ο χρόνος φόρτωσης της ιστοσελίδας ξεπερνά τα 5 δευτερόλεπτα, τότε η πιθανότητα ενός επισκέπτη να εγκαταλείψει την ιστοσελίδα αυξάνεται κατά 90%. ''

Όπως αντιλαμβάνεσαι, για να μη χάσεις πολύτιμους επισκέπτες από το website σου, θα πρέπει η ιστοσελίδα σου να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις των καταναλωτών,να βρίσκουν τις πληροφορίες που αναζητούν εύκολα και γρήγορα.

Πώς ελέγχω την ταχύτητα του website μου;

Αν, όμως, επιθυμείς να ελέγχεις μόνος σου και ανά τακτά χρονικά διαστήματα το page speed της ιστοσελίδας σου, τόσο σε desktop όσο και σε mobile συσκευές, τότε κάνε τα τεστ σου με τα ακόλουθα εργαλεία, τα οποία είναι δωρεάν, δεν απαιτούν εγκατάσταση και προσφέρουν πλούσιες πληροφορίες για την απόδοση του website σου, προτείνοντας παράλληλα και τρόπους, με τους οποίους μπορείς να βελτιώσεις την ταχύτητά του.

PageSpeed Ιnsights

Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο εργαλείο για τη μέτρηση της ταχύτητας ενός website. Διεξάγει έλεγχο των δεικτών FCP & FID και αποδίδει ένα αποτέλεσμα σχετικά με το page speed, το οποίο παίρνει τιμές από 0 μέχρι 100. Στη συνέχεια, το website κατηγοριοποιείται ανάλογα με την κλίμακα στην οποία ανήκει:

  • Η κατηγορία Αργό (Slow) περιλαμβάνει τις τιμές από 0 μέχρι 49
  • Η κατηγορία Μέτριο (Average) περιλαμβάνει τις τιμές από 50 μέχρι 89
  • Η κατηγορία Γρήγορο (Fast) περιλαμβάνει τις τιμές από 90 μέχρι 100

WebPagetest

Χρησιμοποιώντας το WebPagetest, εκτός από τους βασικούς δείκτες απόδοσης, έχεις και μια πιο λεπτομερή ανάλυση για το πώς ανταποκρίνεται και ποια η κατάσταση του περιεχομένου της σελίδας σου.

GTmetrix

Είναι ένα εργαλείο, το οποίο αναλύει το website σου, συνδυάζοντας δυο από τους πιο ευρέως διαδεδομένους αλγόριθμους (Google PageSpeed Ιnsights και Yahoo! YSlow) στον κλάδο και συνοψίζει βασικούς δείκτες απόδοσης αναφορικά με το page speed του ιστότοπού σου, όπως το χρόνο φόρτωσης  σελίδαςτο συνολικό μέγεθος σελίδας και το συνολικό αριθμό αιτημάτων στο Server από τα διάφορα πρωτόκολλα (httpsTCP κ.α.). Παράλληλα, συγκρίνει την απόδοση της σελίδας σε σχέση με το μέσο όρο όλων των ιστότοπων που έχουν αναλυθεί στο GTmetrix και οπτικοποιεί την απόδοσή της χρησιμοποιώντας ποικίλα γραφήματα.

Pingdom

Χρησιμοποιεί ένα πιο φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον, για να παρουσιάσει βασικούς δείκτες απόδοσης, που αφορούν την ταχύτητα του website.

 


Εκτύπωση   Email